Aikido

AIKIDO – ZELFVERDEDIGING DOOR HARMONIE

HET AIKIDO IS ONTWIKKELD UIT ÉÉN VAN DE OUDSTE JAPANSE VERDEDIGINGSKUNSTEN VAN DE SAMOERAI

Aikido kun je zien of ervaren als bewegingskunst, filosofie en zelfverdediging. Het onder controle brengen van de aanvaller staat voorop en de geoefende Aikidoka beschikt over vele mogelijkheden om dit doel te bereiken.

Het is in de praktijk een zeer plezierige budovorm (Japanse krijgskunst) voor jong en oud, man of vrouw. Het ontbreken van het wedstrijdelement zorgt ervoor dat er geen sprake is van winnen of verliezen. Je maakt gebruik van de kracht en snelheid van de  aanval(ler), door deze vloeiend te neutraliseren.

Aikido biedt de ideale combinatie van fysieke inspanning en mentale concentratie. Het werkt naast zelfverdediging aan zelfvertrouwen en zelfontplooiing.Verder levert het de regelmatige beoefenaar veel voordelen op zoals fitheid en flexibiliteit. Een combinatie van spierkracht en energetische kracht. Je komt in balans, lichamelijk en geestelijk.

AIKIDO BIJ LU GIA JEN

Aikido bij Lu Gia Jen in Den Haag is aangesloten bij de Aikikai in Japan, onder leiding van Moriteru Ueshiba, kleinzoon van grondlegger Morihei Ueshiba.

Aikido Kids
Aikido leert de kinderen zelfdiscipline, zelfvertrouwen en omgaan met anderen in een atmosfeer vol plezier en respect voor elkaar. Ki en Aikido training wordt gecombineerd om kinderen te leren hun volledig potentieel te benutten. Belangrijker nog, het is veel plezier!

Bij Aikido zijn er geen wedstrijden, we spreken dan ook niet van een tegenstander maar een partner. Om beurten train je oefening en werk je dus samen. In het Aikido gebruik je de kracht en snelheid van je partner. Daarvoor is het nodig dat hij/zij ‘goed’ en ‘echt’ aanvalt! Dat lijkt wel een paradox: je wilt leren je verdedigen, maar je leert juist ook aanvallen! Als verdediger leer je hierop te anticiperen en mee te gaan.

Valbreken
Er wordt veel aandacht besteed aan veiligheid o.a. door te leren rollen en valbreken (meer dan bij andere krijgskunsten zoals judo), maar ook aan souplesse, alertheid en dynamiek.
Kinderen hebben soms nogal “wilde” ideeën over aanvallen én verdedigen (met name ontleend van de TV: trappen, stoten, trekken, sleuren, etc.; lijkt soms ook de aard van het beestje). Maar sommige kinderen hebben dat juist weer niet, zijn (te) voorzichtig, lief of ingehouden. Bij Aikido leren ze hun energie gericht te gebruiken door middel van bepaalde vormen (oefeningen/technieken). Eén van de principes van Aikido is dat je ernaar streeft je partner heel te laten, dus passen we geen trappen of stoten toe, wel leren we je hoe hiertegen te verdedigen. Klemmen worden ingezet om de ander te immobiliseren en te controleren, niet om pijn te doen.
Kortom, Aikido vraagt nogal wat geduld, concentratie, zelfbeheersing en samenspel, doorzettingsvermogen, mededogen (voor je partner). Toch is Aikido niet ‘soft’, het betekent samen hard werken/ oefenen, accepteren dat schijnbaar makkelijke bewegingen moeilijk zijn en je realiseren dat je soms verkeerd valt, of dat een klem net iets te hard aangezet kan worden. We doen daarom veel voorbereidende oefeningen en allerlei spelvormen. Veel op  de grond: rollen, valbreken, zitten, grondings-oefeningen (aandacht naar benen, voeten en grond).  Diverse soorten stappen, leren bewegen: lopen, wegdraaien, inkomen; steeds vanuit goed contact met de grond, vloeiend en stevig, en bewegen vanuit je lichaamscentrum (‘hara’, ‘tanden’).

Technieken
En dan allerhande technieken, het doseren van je kracht (ademkracht – kokyo – in plaats van brute kracht) meegaan in een beweging, zorgen voor je eigen veiligheid en die van een ander. Uiteraard ook los-maakoefeningen/ stretchen (verbazingwekkend hoe stijf veel kinderen reeds zijn vanaf 5, 6 jaar) en ademhalingsoefeningen. Maar je weet pas echt wat (kinder-) Aikido is, door te komen kijken en (je kind) mee te (laten) doen. (Of als volwassene zelf een les mee doen bij de volwassenen training).
De lessen zijn voor kinderen van 4  tot 16 jaar. De kids worden onderverdeeld in Junior- en Senior-kids. De exacte indeling wordt bepaald door de leraar op basis van leeftijd, vaardigheid en competentie.

Aikido achtergrondinformatie

https://nl.wikipedia.org/wiki/Aikido

Wilt u altijd op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief