Kobujutsu
WAT IS KOBUJUTSU
Okinawa, het grootste eiland van de Ryu Kyu archipel, heeft een eeuwenlange traditie op het gebied van vechtkunsten. Gedurende de 7e eeuw zijn de Chinese vechtkunsten, via diplomatieke en culturele missies naar Okinawa gekomen. De beoefening van ongewapende vechtkunst werd in Okinawa ongekend populair, evenals het zich oefenen in het gebruik van eenvoudige boerenlandgereedschappen als wapen. Deze vechtkunst kreeg bekendheid onder de naam kobu-jutsu (Kobudo).
Met de ontwikkeling van Okinawa Kobujutsu zijn twee namen onlosmakelijk met elkaar verbonden, Shinko Matayoshi ( 1888 – 1947) en Shinken Taira 1902-1970). De opvolger van Shinken Taira is Motokatsu Inoue. Helaas in 1995 overleden. Zijn zoon heeft inmiddels het leiderschap overgenomen. Kobujutsu wordt inmiddels over de gehele wereld beoefend.
In Nederland werd het Okinawa kobujutsu geintroduceerd door Rob Zwartjes, die in 1974 rechtstreeks onder Inoue trainde. Wim van der Leur (8e dan karate/7e dan Kobujutsu) volgde in zijn voetsporen en is inmiddels Branch Chief van Nederland. In Nederland is in 1990 de S.O.K.N. ( Stichting Okinawa Kobujutsu Stichting) opgericht. Sedert maart 2013 omgedoopt in Ryukyu Kobujutsu Holland. Door het lidmaatschap hebben de leden recht op deelname aan examens, trainingstages in binnen- en buitenland, zomerkampen en ontvangen zij elke 3 maanden een informatieblad. Er worden nationale- en internationale wedstrijden gehouden waarbij de nadruk ligt op stijl.
WAPENS
Een korte omschrijving van de wapens van het Kobujutsu
BO:
Een stok waarmee stoot- slag en weringstechnieken worden uitgevoerd. Toepassing: Zowel individueel (kata / kihon) als met partner (kumite). Meer dan 27 kata vormen.
SAI:
Een metalen drietand die, verspreid over geheel Azie wordt aangetroffen. Hij kan worden gebruikt als stoot-slag- en steekwapen. Toepassing: Zowel individueel (kata / kihon) als met partner (kumite).
TONFA:
Oorspronkelijk een houten handvat van een molensteen. In gebruik bij de politie van Amerika en Frankrijk. Toepassing: Zowel individueel (kata / kihon) als met partner (kumite).
KAMA:
Een sikkelachtig wapen dat als stoot- slag- kap en snijwapen gebruikt wordt. Toepassing: Zowel individueel (kata / kihon) als met partner (kumite).
NUNCHAKU:
Een houten slag-stoot en weringswapen, afgeleid van de dorsvlegel. Slagen alsmede klemmen verwurgingtechnieken kunnen ermee worden uitgevoerd. Toepassing: Zowel individueel (kata / kihon) als met partner (kumite).
TEKKO:
Een wapen dat om de hand gedragen wordt (overeenkomst met de boksbeugel) erg nauw verbonden met de karatetechnieken, stoot, wering slag en snijwapen. Toepassing: Zowel individueel (kata / kihon) als met partner (kumite).
SURUCHIN:
Een stalen ketting met verzwaard uiteinde. Hiermee kunnen slag-stoot, slagen en weringen worden uitgevoerd. Toepassing: Zowel individueel (kata / kihon) als met partner (kumite).
TINBE:
Een korte speer met een klein schild. Zowel aanvallend als verdedigend kunnen hiermee met partner als individueel diverse oefeningen gedaan worden. Naast de bovengenoemde zijn er nog een aantal varianten op de BO. De halflange Bo, genaamd Sanyaku-Bo en een Bo in de vorm van een roeispaan.