Jiu Jitsu

Geschiedenis

Jiu-Jitsu is al eeuwen oud en is puur bedoeld als zelfverdedigingskunst, waarbij het Judo afgeleid is als zijnde het competitie element. In de jaren voor de tweede wereld oorlog was Jiu-Jitsu de meest bekende verdedigingskunst en was zelfs bekender dan Judo. Pas na de oorlog werd Judo bekender en raakte het Jiu-Jitsu in het slop. In de jaren 60 en 70 kwam toen de opmars van het Karate en Taekwon-do. In de jaren 80 kwam toen de opmars van het Kick-boksen. Het Jiu-Jitsu in Nederland is door Do Boersma en Mario Den Edel in de jaren 80 weer in kaart gebracht tot de grootte en vorm van vandaag.

Doel

Het beoefenen van het Jiu-Jitsu is onder te verdelen in drie Z-en te weten:
Zelfvertrouwen, Zelfbeheersing, Zelfbescherming.
Zonder een van deze drie Z-en zul je nooit een goede jistu-ka worden. Zelfvertrouwen is belangrijk, want zonder zelfvertrouwen hoef je nooit aan een gevecht te beginnen. Zelfbeheersing is belangrijk want “woede maakt blind”. Zelfverdediging is belangrijk want zonder techniek kun je nooit verdedigen.

Verdedigen

We spreken hier altijd over verdedigen, een goede leraar zal zijn pupillen altijd leren dat een gevecht ontwijken altijd beter is dan een gevecht in gaan. Maar als het niet anders kan moet je je zelf wel kunnen beschermen. Bij het Jiu-Jitsu leer je dan ook verdedigen met je blote handen tegen één of meerdere tegenstanders, gewapend en ongewapend.

Graduaties

De graduaties lopen synchroom aan het Judo, witte band tot en met bruine band (Kyu graden) en daarna de zwarte banden (Dan graden ).Bij het Jiu-jitsu is de vijfde Dan graad de hoogst haalbare via technisch examen, daarna kun je nog wel een hogere Dan graad krijgen door benoeming.
Kyu graad: het leren van de 3 Z-en , ontwikkeling van je eigen persoon, conditie en lichaam.
Dan graad: het beheersen en trainen van lichaam en geest.

Kata

Bij het Jiu-Jitsu bestaan er ook verschillende Kata/’/s, deze voorgeschreven handelingen worden hoofdzakelijk bij de examens voor de Dan graden verplicht.

Wedstrijden

Binnen het Jiu-Jitsu bestaan er twee verschillende wedstrijdsystemen te weten:
Het fighting system: dit is een wedstrijd zoals bij Judo en Karate (één op één).
Duo system: dit doe je samen met je partner tegen een ander duo met aanvallen uit het E BO NO KATA, waarbij je punten krijgt van een vijftallig jury.

Technieken

Binnen het Jiu-Jitsu wordt gebruik gemaakt van een groot arsenaal aan verschillende technieken, zoals worpen, klemmen, verwurgingen, trappen, stoten en drukpunten. Je maakt gebruik van de snelheid, kracht van je tegenstander en van Tai Sabaki (het ontwijken). Je hoeft voor jiu-jitsu niet bijzonder lenig of sterk te zijn, al is dat wel altijd meegenomen.

Toepassingen

Ook worden de Jiu-Jitsu technieken bij de politie en het leger gebruikt, waaruit dus wel blijkt dat deze technieken zeer geschikt zijn om je zelf te verdedigen.

Wilt u altijd op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief