PENCAK SILAT

WAT IS PENCAK SILAT ?
Pencak Silat is een gevecht-/zelfverdedigingskunst afkomstig uit Zuidoost Azië. De naam Pencak Silat wordt gebruikt in Indonesië. In Maleisië spreekt men over Bersilat en in de Filippijnen over Kali Silat.
Pencak (spreek uit: pentjak) betekent letterlijk: (gespecialiseerde) beweging(en).
Silat (afkomstig van kilat) staat in dit verband voor: bliksemsnel uitgevoerd.
Bersilat betekent: ‘bezig zijn met silat’, dus het beoefenen van Pencak Silat. Meer inhoudelijke informatie over Pencak Silat is te vinden via https://npsf.nl .

Wat kenmerkt Pencak Silat  ?

Evenals bij Karate, Taekwondo, Thai-of kickboksen en Kung Fu wordt bij Pencak Silat gebruik gemaakt van stoten, trappen en weringen. Stoten, trappen en weringen worden echter veelvuldig gecombineerd met worpen, veegtechnieken en klem-/of breektechnieken zoals je die ook tegenkomt in Judo, Jiu jitsu en Aikido. Dat maakt Pencak Silat tot een veelzijdige gevechtskunst.

Pukulan Betawi: de Indo-stijl

Bij Lu Gia Jen/Bersilat wordt de Pukulan Betawi stijl beoefend. Pukulan (spreek uit: poekoelan) Betawi is een zelfverdedigingstijl die terug te voeren is op de manier van vechten van voor de 2e wereldoorlog in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Jakarta heette in die tijd – onder Nederlands bewind – Batavia (Betawi). Vrij vertaald betekent Pukulan Betawi: ‘slaan op de manier van Batavia’.

Deze stijl kunnen we aanmerken als een methode van zelfverdediging die een aantal Indische Nederlanders (Indo’s) introduceerde bij hun komst naar Nederland in de jaren ‘50 van de 20e eeuw. Andere bekende pukulanstijlen uit die tijd zijn bijvoorbeeld Poekoelan Kemajoran, Pukulan Surabaja en Pukulan Pecutan.

In de Pukulan Betawi stijl vinden we voornamelijk invloeden terug van de West-Javaanse Pencak Silat stijlen Cimande, Cikalong, Cinkrik, Serak en Mustika Kwitang. Ook zijn de technieken vaak een mengeling van Pencak Silat en van de Chinese stijlen Kuntao en Pakua.

De training
De training van Lu Gia Jen/Bersilat is gericht op  effectieve zelfverdediging (Bela Diri) en op(wedstrijd)sparren (Tanding).

Bela Diri
Pukulan Betawi is een no-nonsense- systeem voor het gevecht op de korte afstand. Bela diri betekent zelfverdediging . Eenvoud en effectiviteit staan hierbij voorop. Het systeem kent een grote variatie aan enkele en dubbele stoot- of slagtechnieken, waar mogelijk gecombineerd met (lage) traptechnieken en worpen. De technieken zijn gericht op het snel en doeltreffend uitschakelen van een aanvaller. Het beoefenen van de Bela Diri heeft eveneens een positief effect op coördinatie, evenwicht, snelheid en concentratie.

Tanding
Bij  tanding (sparren) worden dezelfde technieken gebruikt als bij de Bela Diri, echter aangepast aan de regels die voor officiële Pencak Silat wedstrijden gelden. Tanding staat garant voor een intensieve en explosieve manier van trainen, waarbij naast zelfverdediging de nadruk wordt gelegd op conditie, uithoudingsvermogen en spierversteviging. Vooral elementen als reactievermogen, timing, snelheid en stressbestendigheid kunnen hiermee aanzienlijk worden vergroot.

Wilt u altijd op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief